Janusz Zemke na centralnych obchodach 25-lecia Polski w NATO

Janusz Zemke – członek Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy zaproszony został na centralne obchody 25. rocznicy wstąpienia Polski do NATO w Warszawie. Najpierw na uroczysty Apel, zorganizowany 12 marca o godz.12,oo na placu Gwardii Pieszej Koronnej na Warszawskiej Cytadeli. Później uczestniczył w panelu dyskusyjnym z okazji NATO-wskiej rocznicy, który rozpoczął się o godz.14,oo w Muzeum Wojska Polskiego. Januszowi Zemke w uznaniu zasług w dziele dostosowywania polskiej armii do standardów NATO-wskich wręczono specjalnie wybity na rocznicę jubileuszu medal, sygnowany nazwiskiem wicepremiera i ministra obrony narodowej  Władysława Kosiniaka-Kamysza.

Jako sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej (w latach 2001-2005), poseł na Sejm RP od 1989 r. i europoseł (2009-2019) z ramienia Lewicy ma w dorobku wiele dokonań w dziedzinie modernizacji polskiej armii w pierwszych latach po wstąpieniu Polski do NATO. Wszystkie funkcje poselskie związane były z przewodniczeniem lub członkostwem w parlamentarnych komisjach obrony. NATO-wskie standardy sam poznawał na kursach specjalistycznych w Kanadzie,  RFN i USA. W latach 1997-2001 reprezentował Sejm RP w Komisji Technologii Wojskowych w Unii Zachodnioeuropejskiej.

medal 25 lecia NATO   zemke NATO

To za sprawą wiceministra Janusza Zemke w MON, kierowanym przez Jerzego Szmajdzińskiego dla Polski zakupiono nowe samoloty F–16, transportery Rosomaki i wiele elementów techniki zachodniej oraz systemy łączności i dowodzenia. Polscy żołnierze sprawdzali się na misjach zagranicznych, a w Bydgoszczy powstało Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO i 1. Brygada Logistyczna. To dało początek lokowania w Bydgoszczy kolejnych jednostek natowskich, zaś miasto zyskało miano "stolicy NATO".

J. Zemke przyczynił się do podjęcia decyzji o powołaniu Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia w Toruniu oraz Centrum Szkolenia Logistyki i Szkoły Specjalistów Pożarnictwa w Grudziądzu i Grupie. Przy wsparciu J. Zemke udało się uruchomić nowoczesny blok operacyjny w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy.

Januszowi Zemke serdecznie gratulujemy!

opr. nim, 13 marca 20124 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!