Święto Narodowe Trzeciego Maja

dodano 2017-05-03 11:13 w kategorii: Ludzie

Działacze SLD i sympatycy lewicy uczestniczyli w corocznych obchodach Święta Trzeciego Maja. 226 rocznica uchwalenia Konstytucji została zorganizowana przez Miasto Kwidzyn. Uroczystości rozpoczęły się na Skwerze Kombatantów, gdzie delegacje służb, władz miasta i instytucji złożyły kwiaty na Grobie Nieznanego Żołnierza. Potem przemaszerowano na deptak pod pomnik Józefa Piłsudskiego, gdzie również złożono kwiaty. Na zakończenie, po mszy świętej w katedrze, na placu Jana Pawła II odbył się koncert patriotyczny w wykonaniu zespołu Art Voice z Kwidzyńskiego Centrum Kultury.

Przy okazji warto wspomnieć kilka słów o obecnie obowiązującej i łamanej przez obóz rządzący Konstytucji. Był to projekt kompromisowy, przez wiele lat toczyły sie konsultacje. Dzieło zaczął Prezydent Wałęsa a dokończył Prezydent Kwaśniewski- to on podpisał Ustawę. Ustawa zasadnicza zopstała przyjęta przez społeczeństwo w referendum, w którym wzięło udział ponad 52% Polaków (jedyne w historii Polski tak liczne referendum).